Arta olăritului

Satul Jupâneşti, situat pe valea Vădanei (afluent al râului Bega), este singurul centru de olărit activ din zonă şi din judeţul Timiş. Deşi în prezent mai lucrează doar doi olari (Ştefan Măstăcănean şi Trandafir Velcu), satul Jupâneşti a fost renumit între centrele de olari din Banat prin vasele nesmălţuite pe care le producea; abia in ultimii ani cei doi meşteri au început să execute şi ceramică smălţuită, într-o gamă mai bogată de forme.

În cadrul ceramicii bănăţene, ceramica de Jupâneşti prezintă trăsături specifice şi calităţi certe: fineţea pastei de nuanţă roşiatică, bogată în oxizi de fier, distincţia decorului geometric înscris numai cu roşu, eleganţa formelor. În ceea ce priveşte cromatica vaselor zmălţuite, olarii din Jupâneşti au ajuns la un rafinament nebănuit: vasele cu nuanţe calde de galben, brun şi verde sau gri-bej, topite într-un decor neregulat, realizat prin stropire şi scurgere, dovedesc măiestria creatorilor şi simţului lor artistic.

Categoriile de vase lucrate de olarii din Jupâneşti sunt: ”blide” şi „tăniere” cu corpul tronconic sau uşor rotunjit şi cu buza dreaptă; oale de diferite dimensiuni, oale cu pereţii verticali şi toarte orizontale, după modelul vaselor emailate, cratiţe, vase pentru friptura, ulcioare „cârcege” cu gura rotundă şi pântecele bombat; cănţi pentru apă de forma ulcioarelor, ghivece de flori, de formă tronconică, căni mici de mai multe tipuri.

Ornamentarea se face cu pensula sau cu degetele. După modul de realizare, ornamentele vaselor de Jupâneşti sunt de două tipuri: pictate şi în relief .

Sistemul de ardere a vaselor este cel tradiţional: cuptorul de tip tronconic, construit din cărămidă sau din pământ bătut, are vatră amenajată din cărămizi, cu canal median şi circular, două guri de foc şi o uşă prin care olarul aranjează vasele.

Olarii din Jupâneşti îşi duceau produsele la târgurile de la Făget, Balinţ, Lugoj, Săvarşini, Dobra, Ilia, pe valea Mureşului şi în ţinutul Hunedoarei. În prezent, îşi vând produsele la târgul săptămânal de la Făget sau participă la târgurile din ţară.

Centrul de la Jupâneşti, este cunoscut în ţară prin târgul olarilor care se organizează aici anual în luna august, demonstrând vigoarea tradiţiei transmise din generaţie în generaţie.